بسیاری از گردشگران وقتی به کشورهای اروپایی میروند، برای ارتباط گیری با مردم محلی به زبان انگلیسی به مشکل برخورد میکنند. این قضیه وقتی حادتر میشود که فرد برای ادامه تحصیل و یا از طریق کاری به این کشورها مهاجرت کرده باشد. نقل مکان به یک کشور جدید میتواند دلهرهآور باشد، به خصوص اگر به زبان آن کشور صحبت نمیکنید. با توجه به اینکه انگلیسی رایجترین زبان دوم در جهان است، دانشجویان یا مهاجران اغلب به این زبان تکلم میکنند تا رفته رفته زبان محلی کشور مقصد را یاد بگیرند. با یوروگردی همراه باشید.
بنایراین مهم است که بدانید با دانش زبان انگلیسیتان، در کدام کشور اروپایی بیشتر شما را درک میکنند و بهتر میتوانید با ساکنانش ارتباط بگیرید. هر ساله موسسه بینالمللی «اجوکیشن فرست» (EF) با انتشار فهرستی، کشورهای مختلف را در زمینه شاخص دانستن مهارت زبان انگلیسی ردهبندی میکند. تازهترین فهرست منتشره، حاصل تجزیه و تحلیل نتایج آزمون استاندارد انگلیسی این موسسه در سال گذشته است که ۲.۲ میلیون بزرگسال در آن شرکت کردهاند.
کدام کشور بهترین مهارت را دارد ؟
همانند سال های قبل هلند بار دیگر با کسب ۶۴۷ امتیاز جایگاه اول را به خود اختصاص داده و بهترین مهارتهای زبان دوم (انگلیسی) را هم در اروپا و هم در بین ۱۱۳ کشور در سطح جهان کسب کرده است. اما کشورهای دیگری نیز در اروپا وجود دارد که اگر به انگلیسی صحبت کنید، احتمالاً مردم آنجا خواهند توانست با شما ارتباط بگیرند. اتریش در میان این کشورهای دارای تسلط «تسلط بسیار بالا» قرار گرفته و با ۶۱۶ امتیاز جایگاه سوم جهانی را کسب کرده است. کشورهای شمال اروپا شامل دانمارک، نروژ و سوئد در سه رتبه بعدی قرار داشتند و پس از آن بلژیک، پرتغال، آلمان، کرواسی و یونان جایگاههای بعدی را به خود اختصاص دادند.
کشورهای اروپایی با «تسلط بالا» به زبان انگلیسی شامل لهستان، فنلاند، رومانی، بلغارستان، مجارستان، اسلواکی، لیتوانی، لوکزامبورگ، استونی، صربستان، جمهوری چک و سوئیس بودند. با این حال ساکنان برخی از محبوبترین مقاصد گردشگری در اروپا تنها «تسلط متوسط» و نسبی به زبان انگلیسی دارند و از این نظر شاید کار برای ارتباطگیری با گردشگران سختتر باشد. فرانسه از این لحاظ در رتبهبندی سال ۲۰۲۱ در جایگاه ۳۱ جهان و در رده کشورهای با «تسلط بالا» از نظر زبان انگلیسی قرار داشت. با این حال این کشور دو سال میشود که روندی نزولی را در این ردهبندی طی کرده است.
در سال ۲۰۲۲ فرانسه با ۵۴۱ امتیاز به «تسلط متوسط» سقوط کرد و در رده ۳۴ قرار گرفت. این در شرایطی است که امسال نیز این کشور پرطرفدار اروپا با کسب ۵۳۱ امتیاز به رتبه ۴۳ در سطح جهانی سقوط کرد، هرچند رتبه ۳۴ فرانسه در اروپا حفظ شده است. این پایینترین رتبه در بین تمام کشورهای اروپای شمالی است که در این مطالعه حضور داشتند. ایتالیا و اسپانیا نیز در ردهبندی امسال با ۵۳۵ امتیاز به رده «تسلط متوسط» سقوط کردهاند و به طور مشترک در رده ۳۵ جهانی (۳۲ و ۳۳ اروپا) قرار گرفتند. سایر کشورهای اروپایی در رده «تسلط متوسط» عبارت بودند از مولداوی، آلبانی، روسیه، اوکراین و ارمنستان. مطابق این فهرست، کشورهایی که ممکن است واقعاً در آنها به لحاظ ارتباط گیری با زبان انگلیسی به مشکل برخورد کنید عبارتند از ترکیه (رتبه ۶۶) و آذربایجان (رتبه ۸۳) که هر دو در رده «تسلط کم» قرار میگیرند.
یک نکته قابل توجه در ردهبندی این است که هرچند اسپانیا، ایتالیا و فرانسه در رتبههای پایینتری نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی قرار دارند، با این حال میزان تسلط به زبان انگلیسی در پایتخت آنها بالاست. موسسه «اجوکیشن فرست» از زمان انتشار اولین فهرست ردهبندی خود در سال ۲۰۱۱، روند تسلط به زبان دوم در کشورها را رصد کرده است. علیرغم حضور قابل توجه کشورهای اروپایی در صدر این شاخص، مشخص شد که مهارتهای زبان انگلیسی این قاره در سال جاری کاهش یافته و تعدادی از کشورهای با تسلط بالا و بسیار بالا امتیازات پایینتری را کسب کردهاند.
این امر در سوی مقابل اما باعث شده تا ساکنان کشورهای انگلیسیزبان تلاشی برای یادگیری زبان دوم از خود نشان ندهند. بر اساس دادههای کمیسیون اروپا، تنها ۳۲ درصد از افراد ۱۵ تا ۳۰ ساله در بریتانیا گفتهاند که میتوانند با اطمینان به دو یا چند زبان بخوانند و بنویسند. این در مقایسه با میانگین ۸۰ درصدی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا رقمی ضعیف محسوب میشود. در فرانسه ۷۹ درصد از پاسخدهندگان گفتند که میتوانند به دو یا چند زبان بخوانند و بنویسند. این عدد در اسپانیا ۸۵ درصد و در ایتالیا ۹۰ درصد بوده است. اما اگر میخواهید کار آسانی در پیش داشته باشید و مهارت را در کشوری اروپایی کسب کنید، صربستان، پرتغال و رومانی از سادهترین کشورها برای یادگیری زبان انگلیسی در اروپا هستند.